Hogy „lehozhassuk” a csillagokat ...Székesfehérvár évtizedek óta a csillagászati ismeretterjesztés fellegvára hazánkban. A városban 1961. óta működik csilllagvizsgáló, melynek alapítása Hajmási József nevéhez fűződik. 1962 óta szakköri foglalkozásokon vehetnek részt azok, akik mélyebben érdeklődnek a csillagok világa iránt. A csoportok tagjai az évek során sok szép sikert értek el hazai és nemzetközi versenyeken, pályázatokon. A csillagvizsgáló egyik fontos feladata a tehetséggondozás, képességfejlesztés, melyet csillagászati vetélkedők, észlelőtáborok és konferenciák keretében valósítunk meg. Abban szeretnénk segíteni, hogy a fiatalok saját maguk szerezzék meg azt a tudást és azt a szemlélelet, amelyet a Világegyetem megismerése biztosít.

A másik, nem kevésbé fontos feladatunk a nagyközönség számára előadások és távcsöves bemutatók szervezése és tartása. Évente több ezer ember néz távcsöveinkbe, jár előadásainkra, rendezvényeinkre. Mindez azért fontos, mert a csillagászat mellett lassan szinte minden természettudomány kiszorul az iskolai tankönyvekből. Napjaink értékzavaros világában az általunk nyújtott ismeretek révén a gyerekek el tudják helyezni az embert, a Földet a Világegyetemben, s így kiegészítjük a pedagósusok tevékenységét is..

Bár a csillagdában mindenki társadalmi munkában dolgozik, vannak anyagi feltételei annak, hogy a megszokott színvonalon tudjuk fogadni az érdeklődőket, végezhessük azt az oktatási-ismeretterjesztői munkát, amelyre az iskoláknak nincs lehetőségük.

A folyamatos üzemeltetéséhez szükséges feltételek biztosítása, a szemléltetőeszközök karbantartása, fejlesztése, a könyvtár fejlesztése, kártyanaptárak, szórólapok, meghívók, folyóirat- és könyvkiadás, előadások szervezése és tartása, a hatékonyabb munka érdekében új módszerek és eszköök bevezetése, bizony pénzbe kerül.A Terkán Lajos Ismeretterjesztő Alapítványt azért hoztuk létre,
hogy az Önök támogatásával továbbra is
„lehozhassuk a csillagokat az égről”.
Köszönjük.


Az Alapítvány számlaszáma adományok fogadásához:
11736006-20367176

Az Alapítvány adószáma a személyi jövedelemadó 1%-ának fogadásához:
18497654-1-07További információkkal szívesen állunk az érdeklődők rendelkezésre az Alapítvány elérhetőségein.