A Csillagvizsgáló látogatása

A bemutatási időszakokban minden hétfőn és pénteken 19 órától 21 óráig a csillagvizsgáló önkéntesei ügyeleti rendszerben állnak az érdeklődő közönség rendelkezésére.

Mit tudunk nyújtani a látogatóinknak?

Sötétedés után, tiszta égbolt esetén

Távcsöves bemutató: A 30 cm átmérőjű teleszkóppal a Hold felszínén nyugodt légkör esetén akár 1 km-es részletek is megpillanthatók. Megfigyelhetők a Vénusz fázisai, a Jupiter felhősávjai és holdjai. Nagyszerű látványt nyújtanak a Fiastyúk csillagai, a Szaturnusz gyűrűrendszere, az Orion-köd és más égi érdekességek. Az aktuális látnivalók és bemutatható égitestek azoban függnek az évszaktól és az égitestek pillanatnyi állásától.Van, mikor egyszerre több, de van, mikor nincs látványos bemutatható objektum.

Szabadszemes égboltismertető: Az érdeklődőknek a Csiilagvizsgáló teraszán segítünk eligazodni a csillagos égbolton, bemutatjuk az égen éppen látható csillagképeket, elmondjuk jellegzetes látnivalóikat és aalkalmanként a hozzájuk fûződő mitológiai történeteket is.

Tiszta égbolt esetén napnyugta előtt

A nyári időszámítás bevezetésével egyre későbbre tolódik a sötétedés, ami lehetetlenné teszi a valódi csillagos égbolt bemutatását. Ebben az esetben a következő programokat tudjuk nyújtani:

Nap és a napfoltok távcsöves bemutatása: Speciális fénycsökkentő szűrő alkalmazásával biztonságosan megfigyelehtjük a Nap felszínét. A Napon 11 éves periódussal hol több, hol kevesebb folt jelentkezik. Jelenleg sajnos épp napfoltminimumban vagyunk, és még a szokásosnál is kevesebb figyelhető meg. Annyira, hogy szinte szenzációszámba megy, ha egy-egy folt megjelenik rajt.

Napnyugta és a kapcsolódó légköri jelenségek szabad szemes megfigyelése és magyarázatuk: Csillagvizsgáló teraszáról megfigyeljük a naplementét, és eközben alkalmunk nyílik megbeszélni olyan kérdéseket, mint: Ott van-e az égitest, ahol látjuk? Mennyi idő alatt megy le a Nap? Hogy tudjuk meghatározni, milyen messze van a horizont? Miért kék az ég? Miért vörös a kelő és nyugvó Nap? Miért lehet belenézni a kelő és nyugvó napba?

Időjárástól független programok:

A Csillagizsgáló kupolájának és az alatta található főműszer, a 30 cm tükörátmérőjű Newton-teleszkóp bemutatása.

Vetített képekkel és egyéb eszközökkel szemléltetett ismeretterjesztő előadások.