Pálázati lehetőségek diákok számára

A NOVOFER Alapítvány az idei évben is meghirdette Középiskolai Ösztöndíj pályázatát „ŰR – TECHNOLÓGIA – FÖLD” címmel, négy témakörben:

1. Az űrtechnológiai eredmények földi hasznosítása
2. Emberek helyett robotok az űrrepülésben.
3. A műholdas földmegfigyelés kora
4. Újra magyar személyzet az űrben

A felhívás és adatlap a www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok linken érhető el.

HATÁRIDŐK:
A pályázatra való jelentkezés, azaz a pályázati adatlap elküldési/postára adási határideje 2020. március 6. éjfélig.
A pályamű benyújtási/beérkezési határideje 2020. március 31. éjfélig.

DÍJAZÁS:
A legjobb pályaművek kidolgozói minimum 50.000, maximum 250.000 forint összegű egyszeri tanulmányi ösztöndíjat és oklevelet, az OTDT által kiállított „Tehetségútlevelet” kapnak, továbbá a támogatók által felajánlott tárgyjutalmat, szakmai- vagy kulturális programokon való részvételi és táborozási lehetőséget, egyéb fejlesztő csomagot nyerhetnek. (Az ösztöndíjak száma nem limitált, az a színvonalas pályázatok függvénye.)
Az ösztöndíjak átadása várhatóan június elején a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében lesz. A nyertes diákokat vendégként meghívjuk a decemberi Gábor Dénes díjak átadási ünnepségére a Parlamentbe.A MANT Diákpályázat: "Éltető csillagunk, a Nap"
(A benyújtási határidő 2020. február 16-án éjfélig meghosszabbítva!)

Bolygórendszerünk központi csillaga, a Nap különös jelentőséggel bír a Föld számára. Végső soron a Napból kisugárzott energia segítségével zajlanak a földi életfolyamatok, az működteti bolygónk időjárási rendszereit. A napenergia a legnagyobb mennyiségben rendelkezésünkre álló megújuló energiaforrás, amit jelenleg még igen kis mértékben hasznosítunk közvetlenül. A Nap aktivitásának olykor káros hatásai is lehetnek. A központi csillagunkból felénk irányuló részecskesugárzástól, a napszéltől jórészt megvéd ugyan bennünket bolygónk mágneses védőpajzsa, de az erősebb napkitörések megzavarhatják a Föld körül keringő fontos műholdrendszerek működését, mágneses viharokat okozhatnak.

Az emberiség az űrkutatás kezdete óta vizsgálja űreszközökkel a Napot és az űridőjárást, vagyis a napszél és a Föld bonyolult kölcsönhatását. 2018-ban indult útjára az amerikai Parker-űrszonda, amely a legjobban megközelíti a Napot. 2020-ra várható az európai Solar Orbiter felbocsátása. A Nap és az űridőjárás kutatásával kapcsolatban számos érdekes témát dolgozhatsz fel, példaként felsorolunk itt néhányat.

– Hogyan működik a Nap? Milyen lehetett a múltja és milyen lesz a jövője?
– Milyen veszélyekkel járhatnak a Napból érkező nagyenergiájú töltött részecskék?
– Miben segíti és miben akadályozza a Nap az emberek bolygóközi űrutazását?
– Mi az a napvitorlás, hogyan működik, mire használható?
– Hogyan segíthetik a jövőben az űreszközök a napenergia még jobb hasznosítását a Földön?
– Mutass be egy vagy több kiválasztott, a Nap vagy az űridőjárás kutatásában jeleskedő űreszközt!

Ilyen és ehhez hasonló témákban várjuk ötleteidet, pályamunkádat!

Írj! Alkoss! Készíts! Vágj! Kísérletezz! Programozz!

Részletes leírás: www.mant.hu/diakpalyazat