Szkeptikusok V. Országos Találkozója
- az értelem nevében


Technika Háza
Székesfehérvár, Rákóczi út 25.

1999. november 13. Szombat


A tervezett program:
10:00 - 10:15Megnyitó
10:15 - 10:35dr. Beck Mihály: Tévedések és tévelygések
10:35 - 11:10dr. Almár Iván: Távol- és közelhatások
11:10 - 11:50Az Élet és Tudomány és a Parajfaló Klub
Gräff Zoltán: Eseteim radiesztétákkal
Vassy Zoltán: A pi víz vizsgálata

11:50 - 12:00Szünet

12:00 - 12:20Pintér András: Nem minden intelligens, ami fénylik
12:20 - 12:40Benkő Andrea: Mesteri álarcok
12:40 - 13:10Vágó István: Szemtől szembe
13:10 - 13:30Kérdések, hozzászólások

13:30 - 14:15Ebédszünet

14:15 - 14:45Lukács Béla: A Biblia kódja
14:45 - 15:15Hraskó Gábor: X-aknák

15:15 - 15:30Szünet

15:30 - 16:00Härtlein Károly: (Para)fizikai kísérletek
16:00 - 16:30Kérdések, hozzászólások
16:30Zárszó

Ezredforduló a babona jegyében?!

Az ezredforduló közeledtével olyan babonák virágzanak hazánkban, melyeket a sötét középkorban is sokan kétkedve fogadtak. Elárasztottak bennünket az ufólátók, csodadoktorok és csodaszerek, parafenomének és világmegváltó találmányok hada. Idén eddig két világvégét hirdettek meg, ismét megtalálták a rák ellenszerét, intelligens frekvenciát kisugározva halálos daganatokat tüntettek el tévén keresztül, stb. Az önjelölt próféták jövendölései azonban ezúttal sem jöttek be, de minden melléfogásukra találtak magyarázatot. Jövőre, a 2000. év és a bolygóegyüttállás újabb üzleti fogásokra ad alkalmat és minden bizonnyal vevő is lesz rá.

A magyar szkeptikusok azért hozták létre a Tényeket Tisztelők Társaságát, hogy a kritikus gondolkodásra késztessék az embereket. Az értelem nevében figyelmeztetnek: gondolkodjunk, ha már vagyunk! Egyik legfontosabb fórumuk az évente megrendezett országos találkozó, melynek hagyományosan Székesfehérvár ad otthont. A rendezvényen természetesen lesz lehetőség kérdésekre és hozzászólásokra is.




A rendezvény szervezői:

A Szabadművelődés Háza

MTESZ Fejér Megyei Szervezete

Tényeket Tisztelők Társasága


Támogatók:

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának

Kulturális Bizottsága

A Szabadművelődés Háza (Székesfehérvár)

Technika Háza, Székesfehérvár

TIT Fejér Megyei Egyesülete

MANT Székesfehérvári Csoportja

Tóth László (Székesfehérvár)





Szkeptikus találkozó - belülről

A magyar szkeptikusok 1999-es találkozójukat is Székesfehérváron rendezték, de ezúttal - technikai okokból - a Technika Házában. A rendezvényről szóló tudósításban a hangsúlyt ezúttal a kulisszák mögött zajló eseményekre és a visszhangokra helyezzük, mivel az előadások többsége megjelent vagy rövidesen meg fog jelenni a Természet Világában, illetve az Élet és Tudományban.

Házigazdaként Magyarits András A Szabadművelődés Háza igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A csodavárás mindig is benne volt az emberekben és erre ma sokan építenek. A hiszékenység kihasználása szinte tudománnyá nőtte ki magát. Ezeket a szavakat már Lőrinczy Attila, Székesfehérvár alpolgármestere mondta el, aki tolmácsolta a város üdvözletét is.

A fenti mondat először furcsának tűnhet, de nem is akkora túlzás, ha belegondolunk. Emberismeret, pszichológiai ismeretek nagyon sokat segítenek, ha valakinek valamit be akarunk adni. A Találkozón is szó volt Gyurcsok Józsefről és a Vágó Istvánnal folytatott nyilvános vitájáról. A videófelvétel tanúsága szerint is Gyurcsok nagyon kitalálta magát (vagy kitalálták őt, ami ez esetben mindegy) és remekül értett a hinni vágyó tömeg manipulálásához.

A Találkozó első részét Vágó István, a Tényeket Tisztelők Társaságának alelnöke vezette le. Rámutatott, hogy ami ezeken az összejöveteleken elhangzik, az azért - ha lassan is - de elindított valamit. Az itteni előadások egyfajta muníciót adnak a tudományos és kevésbé tudományos közélet számára. Beck Mihály kezdte az előadások sorát „Tévedések és tévelygések" címmel, mely után kedves közjátékkal folytatódott a rendezvény. Beck Mihályt születésnapja és persze több évtizedes „ködoszlató" tevékenysége elismeréseként először a fehérvári szkeptikusok nevében a szervezők, majd Staar Gyula a Természet Világa főszerkesztője köszöntötte.

Almár Iván felhívta a figyelmet arra szemléletváltozásra, ami a csillagászokat jellemezi az elmúlt néhány évben a távoli jelenségek földi hatásaival kapcsolatban. (Cikke rövidesen olvasható lesz a Természet Világában.) Az Élet és Tudomány és a Parajfalók Klub közös blokkjában a Parajfalókat Barabás Zoltán, az Élet és Tudomány munkatársa mutatta be. Gräff Zoltán saját lakását mérette be radiesztétákkal. Mint elmondta (és az Élet és Tudományban 1999/6-os és 27-es számában meg is írta) tizenegy „szakember" járt nála és 15 félét mért! Vassy Zoltán a pi-vízzel végzett kísérleteiről beszélt. (Élet és Tudomány 1999/48) Egyebek mellett kiderítették, hogy a boltban vásárol pi-vízhez képest az ugyanott a csapból vett minta tisztábbnak bizonyult, de előfordult, hogy nem volt köztük kimutatható különbség!

Előadást tartott Pintér András is, aki 1999-ben kapta meg a Randi-díjat a Természet Világa diákpályázatán. Elmesélte, hogy régen ő is ugyanolyan lelkesen falta a földönkívüliekről szóló fantasztikus történeteket, mint korabeli társai. A fehérvári csillagdában szerzett ismeretei révén azonban fokozatosan jött rá, hogy nem előítéletek alapján, hanem mérések, tapasztalatok és körültekintő vizsgálatok után szabad csak dönteni egy-egy jelenség mibenlétéről. (Díjnyertes pályázatát a Természet Világa 1999. júniusi száma közölte.) A nap egyik legjobb előadása Benkő Andreáé volt. Ő néhány évvel ezelőtt a székesfehérvári Vörösmarty Rádióban természetfelettinek tartott esetekről. Több tanfolyamot végzett el az agykontrolltól kezdve a reikin keresztül a különböző transzcendentális irányzatokig, tehát belülről is jól ismerte ezek működését. A „Mesteri álarcokban" saját szemléletének változásairól mesélt: hogyan nyílt ki a szeme, hogyan lett belőle szkeptikus. (Az ő írása is meg fog jelenni a Természet Világában.)

A délelőtti program utolsó előadását Vágó István tartotta. A már említett Gyurcsok-féle vitából vetített részleteket és kommentálta azt. Rámutatott, hogy a szkeptikusoknak sok tennivalója van, úgyhogy sokkal aktívabban kellene működni.

Az ebédszünet után Lukács Béla következett. Nagy sikert aratott sajátságos előadásmódjában a Biblia kódjával analóg vizsgálatai. (Lásd Szkeptikus Lapok 3. szám.)

Hraskó Gábor X-aknák című cikksorozatának (természetesen Természet Világa) élőben előadott verzióját adta elő a hétköznapok nemtudományáról. (Cikkei a Természet Világa honlapjáról is elérgetők.) A napot Hartlein Károly zárta, aki parafizikai kísérleteket végzett a közönség szeme láttára. „Trükkjeinek" persze meg voltak a természetes magyarázatai, igaz ezekhez fizikai alapismeretekre is szükség van. E tudás nélkül az emberek szívesen hajlanak valami természetfeletti vagy parafenomenális hiten alapuló magyarázatra.

A média most is érdeklődéssel kísérte az eseményt. Számukra az adott különös pikantériát a dolognak, hogy ugyanezen a napon rendezték Budapesten az ufó-konferenciát is. Az egyik kereskedelmi tévécsatorna tudósított is mindkettőről esti híradójában. Összesen egy percet! A helyi médiumok mellett az MTV1, Tv2, TV3 szállt ki a helyszínre. Tudósított a Népszabadság és a Magyar Hírlap is az eseményről. A Gordiusz Magazin következő heti műsora nagyrészt ezzel a rendezvénnyel foglalkozott.

A Találkozón megjelentek a „másik oldal" képviselői is, sőt ketten is szerettek volna előadást tartani. Egy valakivel pedig némi vitát folytattam a tudomány szükségességéről és (főleg a magyar) tudósok hozzáállásáról. A helyszínen is megjelent az a Tassi András, aki Krisna tudatú hívőként csak egyfajta vallásként fogja fel a tudományt. Ehhez képest elég jól ellevelezgettünk számítógépek segítségével, tehát olyan eszközzel, amelyeket ennek a „filozófiai irányzatnak" a követői hoztak létre.

Többen javasolták, hogy párbeszédet kellene kezdeményezni a két tábor képviselői között. Kiindulásként azonban Pintér András szavait idéznénk, aki szerint civilizációnk egy több évezredes fejlődés eredményeként létezik. Lehet kritizálni, sőt kell is, de működik, tehát illik tiszteletben tartani az elért eredményeinket. Ebből kell kiindulni, és nem azzal érvelni - mint tette azt a Napközben című műsor vendége - hogy látta kitérni a mutatót a 300%-os osztásig, amikor energiatermelő készülékét a feltaláló bemutatta. Többen is megkérdezték már, hogy mennyire lehet hatékony az, amit csinálunk és mi szükség van rá egyáltalán. Bár nem túl szerencsés a példa, de mennyire működik (működhet) hatékonyan a bűnüldözés? Vágó István a Népszabadságnak adott interjújában elmondta, hogy óriási anyagi érdekekkel szemben kell tennünk és ez rányomja bélyegét az egészre.

A szkeptikus találkozót 1995-ben azért hoztuk létre, hogy fórumot és a tapasztalatcsere lehetőségét biztosítsuk azok számára, akik szeretnének tenni a „szellemi környezetszennyezés" ellen. Cél továbbá a nagyközönség tájékoztatása is. Nem célja viszont vitát szervezni a két tábor között. Nem is igazán lehet ütköztetni a kísérleti tapasztalatokon alapuló természettudományos felfogást és a hitet (csak el kell hinni, hogy a mutató tényleg a 300%-os energiatermelést jelzi) ütköztetni.

A Találkozó létrejöttéhez és lebonyolításához elévülhetetlen érdemei vannak a Technika Házának. Elsősorban Elek Gyulát és Kaplonyi Emilnét emelnénk ki. Köszönet jár az előadóknak is, akik most is kitettek magukért. Az országos találkozók közül minden eddiginél jobban támaszkodhattunk a Természet Világára. Köszönet továbbá Pintér Andrásnak, A Szabadművelődés Házának, Tóth Lászlónak és Magyarits Andrásnak. A támogatásért pedig Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális Bizottsága, a TIT Fejér Megyei Egyesülete a Magyar Asztronautikai Társaság Székesfehérvári Csoportjának, továbbá a Tényeket Tisztelők Társaságának.

Trupka Zoltán