Terkán Lajos Ismeretterjesztő Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Fürdő sor 3.
Tel/Fax: 22 / 313-028
E-mail: telapo@datatrans.hu


Hogy „lehozhassuk” a csillagokat Az égről
Székesfehérvár évtizedek óta a csillagászati ismeretterjesztés fellegvára hazánkban. 1961 óta működik csilllagvizsgáló a városban, melynek alapítása Hajmási József nevéhez fűződik. 1962 óta szakköri foglalkozásokon vehetnek részt azok, akik mélyebben érdeklődnek a csillagok világa iránt. A csoportok tagjai sok szép sikert értek el hazai és nemzetközi versenyeken, pályázatokon. A csillagvizsgáló egyik fontos feladata a tehetséggondozás, képességfejlesztés, melyet csillagászati vetélkedők, észlelőtáborok és konferenciák keretében valósítunk meg. Abban szeretnénk segíteni, hogy a fiatalok saját maguk szrezzék meg azt a tudást és azt a szemlélelet, amelyet a Világegyetem megismerése biztosít.

A másik, nem kevésbé fontos feladatunk a nagyközönség számára előadás, bemutatók szervezése. Évente több ezer ember néz távcsőbe, járnak előadásainkra, rendezvényeinkre. Nem csak azért fontos ez, mert a csillagászat, de lassan minden természettudomány kiszorul a tankönyvekből. Napjaink értékzavaros világában az általunk nyújtott ismeretek révén a gyerekek el tudják helyezni az embert, a Földet a Világegyetemben.

Bár a csillagdában mindenki társadalmi munkában dolgozik, vannak anyagi feltételei annak, hogy a megszokott színvonalon fogadjuk az érdeklődőket, végezhessük azt az oktatási-ismeretterjesztői munkát, amelyre az iskoláknak nincs lehetőségük, s így kiegészítjük a pedagósusok tevékenységét is.

Az üzemeltetéséhez szükséges feltételek biztosítása, az eszközök karbantartása, fejlesztése, a könyvtár fejlesztése, folyóirat- és könyvkiadás, előadások szervezése és tartása, új módszerek, ezsköök bevezetése a hatékonyabb munka érdekében, bizony pénzbe kerül.A Terkán Lajos Ismeretterjesztő Alapítványt azért hoztuk létre,
„hogy továbbra is lehozhassuk a csillagokat az égről”.Az Alapítvány számlaszáma:
11736006-20367176További információkkal szívesen állunk az érdeklődők rendelkezésre az Alapítvány elérhetőségein.