A Marsról

A Föld és a Mars összehasonlítása
A marsi időjárás
A Mars geológiája
Utazás a Mars felszínén

A Mars átmérője a Földének körülbelül a fele, tömege mintegy 15%-a, sűrűsége pedig körülbelül 70%-a. A Mars klímája sokkal hűvösebb. Az átlagos hőmérséklet körülbelül -63°C, ami a Naptól való nagyobb távolságával és szén-dioxidban gazdag, de nagyon ritka légkörével magyarázható.

A Föld és a Mars összehasonlítása

A következő néhány ábrán a Föld és a Mars különböző paraméterek (mint térfogat, tömeg, sűrűség, felszíni gravitáció, hőmérsékleti artományok, belső felépítés, a légkör összetétele és nyomása, valamint az év hossza) szerinti összehasonlítását láthatjuk.

Föld és a Mars adatai
Föld és a Mars adatai
Föld és a Mars adatai

Vissza a lap elejére

A marsi időjárás

A Mars időjárását porviharok uralják. Ezek a viharok - annak ellenére, hogy a marsi atmoszféra csupán töredéke a födinek - képesek az egész bolygót beborítani és a hőmérsékletét befolyásolni. A marsi por eredetéről ezen a linken olvashatunk:

Porvihar a Marson
2001.07.26. - - - - - - - 2001.09.04.

Vissza a lap elejére

A Mars geológiája

A Föld felszínének mintegy kétharmadát óceánok borítják, a Mars felszínén viszont nincs folyékony víz. Azonban a tudósok úgy vélik, hogy a Mars éghajlata 3,5 milliárd évvel ezelőtt hasonló volt az ősi Földéhez, vagyis melegebb és nedvesebb lehetett a mostaninál. A Mars nedvesebb éghajlatának bizonyítékát láthatjuk folyómedrek, folyódelták és egykori tavak megmaradt nyomaiban.

A Mars geológiai korszakait az alábbi ábra mutatja (a nagyításhoz kattintás a képre):Az évmilliók során Mind a Föld, mind a Mars felszínét meteoritok bombázták. Azonban a marsi kráterek sokkal jobban megőrződtek, mivel az időjárási hatások, főként a csapadék hiánya miatt ott az erózió lényegesen lassúbb. A kisebb meteoroidok elégnek a Föld légkörében és soha nem érik el a földfelszínt, de a Marson ezek is krátereket okoznak, mivel a bolygónak sokkal ritkább a légköre.

A Mars körül keringő műholdak képein rendszeresen fedeznek fel új meteorkrátereket. Néha csak egyet találnak, de gyakran egy egész sorozat új kráter látható a képeken.


Új kráter
Az ábra ugyanazt a felszíni részletet mutatja két egymást követő időpontban.
A frissebb felvételen egy újabb kráter látszik!
(forrás: http://www.nasa.gov/mission_pages/MRO/news/mro20090924.html)

A minták és a méretek alapján egyes kráterek összetartozó rajként (klaszterként) értelmezhetők, jelezve, hogy a bejövő meteoroid széttöredezett, már mielőtt becsapódott a felszínre. Bizonyos esetekben a kráterrajok keletkezhetnek más, nagyobb becsapódási kráterből kirobbant anyag visszatérése során is.

Becsapódásnyomok
2013-ban 213 új becsapódásnyomt azonosítottak a Mars felszínén


A Mars felszínén felületi, és mélyen a kéregbe hatoló vetők is láthatók. Az ilyen vetők létrejöttéhez az energiát vagy a bolygó hűlése és zsugorodása, esetleg a mélyben levő magma mozgása adja.

Vető
Az ábrán egy becsapódási kráter látható. Átmérője körülbelül 6,2 km, és vetők sorozata (lineáris elemek) metszi keresztül. Ezek a vetők lecsökkentették a becsapódási kráter peremének magasságát.

Vissza a lap elejére

Utazás a Mars felszínén

A Mars felszínéről úgy 12 éve Jan Fröjdman egy finn származású filmes fantasztikus nagyfelbontású képeket készített. A HiRISE kamera felvételeit rakta össze és egy pár perces gyönyörű utazás lett az eredménye. (A videó a Mars Phobos holdjával indul.) Először kiszínezte a felvételeket, ugyanis a HiRISE fekete-fehér képeket készít. Ezután azonosította a felvételeken látható fontosabb elemeket, majd a térbeli hatás érdekében különböző viszonyítási pontok szerint párba állította a felvételeket. „Nagyon lassú munka volt”, mondta Fjördman, és igaza lehet, összesen 33 ezer viszonyítási pont meghatározása kellett a végeredményhez.

A HiRISE kamera felvétele

Vissza a lap elejére