Marskutatás


A British Geological Survey „MarsQuake” programjához kapcsolódó „Marsrengések” programban egy rövid tananyag, továbbá órai feladatok találhatók, melyek során a NASA 2018-as InSight Mars expedíció által visszaküldött valós adatokat és képeket használhatják fel a diákok.

A célközönség a 11-18 éves korosztály. A foglalkozások során a diákok modellezik a meteorit becsapódásokat, és vizsgálják a becsapódások hatását. A mars-rengések elemzése pedig segít abban, hogy jobban megértsük a "vörös bolygó" belső szerkezetét.

Az InSight leszállóegység két szeizmométert telepít majd a Marsra, amik „élő” adatokat küldenek vissza a Földre. Az 1960-as és 1970-es években végrehajtott Hold-missziók óta ez lesz az első lehetőség arra, hogy földön kívüli talajrengés adatokat tanulmányozhassuk.

Az InSight szeizmométerek adatai az interneten szabadon hozzáférhetők lesznek. A misszió várhatóan egy évig tart, mely során egy egybefüggő adatfolyamot kapnak, melyet elemezhetnek a tudósok - valamint a programba bekapcsolódó diákok is.

Jelentkezés a programra, valamint a letölthető részletes ismertető: Marsrengesek Marsrengések.pdf

A programra való jelentkezés csupán a szervezők tájékoztatását szolgálja, hogy képük legyen arról, mennyien érdeklődnek a program iránt, továbbá jelezzék az érdekeltek felé a legfrissebb eseményeket, tudnivalókat.
Büszkék lennénk, ha minél több magyar diák érne el sikereket a marskutatás terén.


Ugrás a Csillagvizsgáló honlapjára


Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/telapo/public_html/mars/latogatok.php on line 27